Gebruiksoppervlak houdt in de oppervlakte van je huis in aantal vierkante meters dat gebruikt wordt om te wonen. De stahoogte moet minimaal anderhalf meter zijn. Ook bij het gebruiksoppervlak horen delen die dicht zijn zoals dakkapel, aanbouw, erker, berging of garage. Heeft je huis meer dan een woonlaag, denk aan begane grond en een eerste verdieping, dan wordt het hele gebruiksoppervlakte als woonlagen opgesteld bij elkaar. De gebruiksoppervlakte is een standaardmethode waarmee bouwmaatschappijen, beleggers in vastgoed, woningbouwverenigingen, taxateurs en makelaars werken. Ook is de gemeente verplicht om met deze standaardmethode te werken bij de bepaling van de WOZ waarde van je huis. Er wordt een meetmethode gebruikt en die is afgeleid van een landelijke meetmethode genaamd NEN2580. Het is een Nederlandse norm en bepaalt de inhoud van een gebouw en de oppervlakte.
Waarom werken met een gebruiksoppervlakte?
Vanaf het jaar 2022 moeten alle taxaties van huizen gebaseerd zijn op gebruiksoppervlakte. Een landelijke verplichting waarvan kubieke meters naar vierkante meters wordt gegaan. Dit zorgt voor meer duidelijkheid en is een eenheid voor huiseigenaren. Om te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt wordt de controle uitgevoerd door de Waarderingskamer.
Hoe wordt het gebruiksoppervlak bepaald?
Het gebruiksoppervlak wordt bepaald door de binnenzijde van het huis op te meten. Zo gaat deze meting van de binnenzijde van de buitenmuur naar de binnenzijde van de buitenmuur. Alle verdiepingen worden gemeten en bij elkaar opgeteld. Is er een stahoogte van minder dan anderhalf meter, dan wordt die oppervlakte niet meegeteld. Wel tellen de aangebouwde delen mee die niet open zijn maar dicht. Denk bijvoorbeeld aan een aangebouwde berging, een dakkapel, een bijkeuken, een aanbouw of een aangebouwde garage. Ook kelders, garages en bergingen, zowel onder als in het huis, behoren tot het gebruiksoppervlak van je huis.
Is het mogelijk om de gebruiksoppervlakte zelf te meten?
Voor de bepaling van de gebruiksoppervlakte gebruiken alle makelaars en taxateurs in Nederland dezelfde meetmethode. Deze meetmethode is afgeleid van de NEN 2580 norm. Als je meer informatie wilt weten over gebruiksoppervlakte, bezoek dan de website van de Waarderingskamer. Je vindt op deze website naast instructies en regels ook antwoorden op de overgang naar het gebruiksoppervlakte.