Hypotheek begrippen

Omdat het allemaal best ingewikkeld is en er ook zoveel hypotheek termen zijn, hebben wij alle hypotheek begrippen nogmaals op een rij gezet. In het kort zijn ze hieronder beschreven, wil je een uitgebreide beschrijving navigeer dan naar de pagina's waarover je meer wil weten. Als je weet waar al deze termen voor staan, dan zijn wij er van overtuigd dat je wellicht geen hypotheekadviseur meer nodig hebt.

De Lineaire lening

Bij de lineaire lening los je gelijkmatig af, je betaald in termijnen over de rente en de aflossing. Over het totale geleende bedrag dat nog openstaat betaal je rente, in het begin van de periode zijn de totale kosten vrij hoog. Dit neemt dus na verloop van tijd steeds meer af waardoor je meer te besteden hebt elke maand. Als je elke maand minder maandlasten wil dan is de lineaire lening geschikt voor jou.

De Annuïteitenhypotheek

Bij deze hypotheek betaal je elke periode een vast bedrag, dit bedrag wordt niet gewijzigd. Anuïteit staat voor het vast betalende bedrag van elke periode. Bij het afsluiten van een Annuïteitenhypotheek raden wij het aan om een hypotheek te nemen waarbij je de lasten eenvoudig kunt betalen. Dit komt doordat je bij een stijgende rente ook een hogere maandelijkste last hebt. De annuïteitenhypotheek is voor mensen die duidelijkheid willen, rust willen en hetzelfde bedrag willen betalen per periode.

Aflossingsvrije hypotheek

Deze hypotheek heeft geen aflossingsschema, je bent verplicht om elke periode rente te betalen en deze wordt niet toegevoegd aan je schuld. Deze hypotheek komt veel overeen met die van de annuïteiten omdat de maandelijkse lasten hetzelfde blijven mits de rente ook gelijk is. Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt er niet maandelijks afgelost maar wordt er afgelost bij de verkoop van het huis.

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek is een oude hypotheek die tegenwoordig niet meer wordt toegepast. Dit komt omdat het geen recht meer geeft op hypotheekrenteafterk. Je kon met een spaarhypotheek een eigen woning financiëren, dit bestond uit 2 delen namelijk een aflossingsvrije hypotheek (zie hierboven) en een vermogensopbouw.

Beleggingshypotheek

Bij een beleggingshypotheek beleg je beleggingsfondsen, dit kun je 1 keer doen of elke periode een bepaalde inleg. Op deze manier bouw je vermogen op voor de aflossing. Dit gebeurt allemaal door middel van een aparte beleggingsrekening.

Tophypotheek

Als je een tophypotheek afsluit dan is de hypotheek hoger dan de waarde van het huis, of een aantal % hoger dan de executiewaarde. Een verstrekking hoger dan 75% wordt een tophypotheek genoemd. Mocht je niet aan de betalende verplichtingen voldoen dan kan de bank beslissen om het huis te verkopen, dit is alleen in extreme gevallen. Echter is er al veel overlegd om een tophypotheek te verbieden.

Overbruggingshypotheek

Dit is een hypotheek die veel mensen gebruiken om een overbrugging te vormen tussen je nieuwe en oude huis. Als je een nieuw huis wil kopen en je oude huis nog niet verkocht is dan kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Met deze hypotheek sluit je een looptijd af van 2 jaar, tijdens deze tijd betaal je alleen rente. Echter moet je de overbruggingshypotheek in één keer aflossen als je oude huis verkocht is.

Krediethypotheek

Met een krediethypotheek sluit je een lening af bij de bank. Je geeft je woning op als onderpand. Dit betekent dat als je geen geld meer hebt om de woning te bekostigen dan mag de bank je woning verkopen. Bij elke bank gelden hier andere regels voor, deze regels kun je vinden op de desbetreffende website.

Halalhypotheek

De halalhypotheek staat voor geen rente betalen. De bank is eigenaar van het huis, daarna verkoopt de bank het huis aa nde koper met een winstopslag. Volgens de islamtisische wet mogen moslims nameklijk geen rente ontvangen en betalen.

Hypotheekrente

Het woord hypotheekrente spreekt eigenlijk voor zich, het staat voor de rente die je over een hypotheek betaald. Er zijn verschillende hypotheken hierdoor zijn er ook verschillende rente hoogtes en verschillende afbetalingen.

Hypotheekrenteaftrek

Er zijn verschillende hypotheken en niet alle hypotheken zijn aftrekbaar. Een hypotheekrenteafterk is er omdat het dan aantrekkelijke wordt om een huis te kopen. Het werkt vrij eenvoudig: jij betaald rente en deze rente kun je van je inkomen aftrekken. Op deze manier betaal je minder inkomstenbelasting.

Hypotheekbank

Een hypotheekbank is er om hypotheken te verstrekken. Deze bank is alleen maar bezig met het uitlenen van geld zodat mensen een hypotheek kunnen afsluiten om uiteindelijk een huis te kopen.

Nationale Hypotheek Garantie

De NHG wordt gebruikt zodat degene die geld leent ook daadwerkelijk het uitgeleende geld terugkrijgt. Je kunt het zien als een soort van garantie voor de geldverstrekker. Deze regeling was vroeger alleen voor mensen met een laag inkomen maar nu is het voor iedereen beschikbaar.

TOP