Annuïteitenhypotheek

Veel mensen vragen zich af wat is een annuïteitenhypotheek. Het woord annuïteit betekent dat je per periode een vast bedrag betaalt. Het is een hypothecaire lening waarin het aflossingsbedrag, het gehele bedrag en de rente hetzelfde is. Ook wordt de hele lening terugbetaald aan het eind. In deze hypotheek is het bedrag dat je moet aflossen in het begin nog erg laag, naar een tijd loopt dit op. Mocht het mogelijk zijn om de rente af te trekken van het belastbaar inkomen, dan gaat de netto last geleidelijk omhoog.

Bij de annuïteitenhypotheek heb je geen garantie/veiligheid tegen verhogingen van de rente. Dat betekent dus wanneer de rente toeneemt zal ook de maandelijkse last omhoog gaan. Voordat je een annuïteitenhypotheek afsluit moet je dus eerst letten op de lasten. Als je moeite hebt met het betalen van de lasten bij de annuïteitenhypotheek is het niet verstandig om deze af te sluiten. Sluit dus een annuïteitenhypotheek af waarvan je de lasten eenvoudig kunt betalen.

De annuïteitenhypotheek is bij vele mensen populair vanwege dat de lasten in het begin laag zijn dan bij bijvoorbeeld een lineaire lening. Financieel gezien is het dus erg aantrekkelijk. Echter moet je altijd rekening houden met je financiële situatie en met je toekomstplannen.

Annuïteit berekenen

De annuïteit berekenen kun je eenvoudig doen via onze tool. Hiermee kun je eenvoudig de annuiteiten hypotheek berekenen en heb je een handig overzicht van de lasten, rentes en meer! Naast het berekenen van je annuïteit doe je er ook goed aan om je hele financiele situatie op papier te zetten.

Maak een handig stappenplan en ga hypotheken met elkaar vergelijken. Dit kun je doen op onze hypotheek vergelijk pagina, op deze pagina vind je de laatste informatie over alle beschikbare hypotheken. Sluit dus niet zomaar een hypotheek af zonder dat je genoeg geinformeerd bent. Wij raden het aan om alle informatie te lezen over de hypotheken en hiervan de voordelen en nadelen te noteren. Op deze manier heb je een handig overzicht en kun je gaan kijken of het past bij je financiele mogelijkheden.

Bij een annuïteitenhypotheek ben je aan het aflossen maar het is nog steeds mogelijk om extra af te lossen. Als je extra gaat aflasten dan houd je minder maandlasten over waardoor je weer meer over hebt aan het einde van de maand.

Lineaire hypotheek of annuiteitenhypotheek

Je kunt kiezen tussen een lineaire hypotheek of annuiteitenhypotheek, welke is geschikt voor wie? Als je key-2323278_1920een lage lasten wil in het begin dan is de annuïteit een betere optie. Hierbij betaal je in het begin het minst aan hypotheeklasten. Bij een lineaire lening wordt alles gelijktijdig afgelost, je betaald voor de rente en het aflossen.

We hebben op onze pagina de lineaire hypotheek uitgebreid beschreven waardoor je precies te weten komt welke hypotheek het beste bij jou past. Nogmaals bekijk alle hypotheken voordat je er één afsluit want elk kan iets aantrekkelijks hebben maar ze passen niet allemaal bij je financiele situatie. Hieronder hebben we een handig overzicht gemaakt van de voordelen en nadelen zodat jij kan beslissen tussen de annuïteit of lineaire hypotheek.

De voordelen van het afsluiten van een annuïteitenhypotheek:

 • Bij deze hypotheek kunt u er 100% zeker van zijn dat de gehele hypotheek is afgelost.
 • Als je een startende koper bent dan heb je recht op hypotheekrenteaftrek.
 • Bij de annuïteit zijn de netto maandlasten in het begin veel lager vergeleken met andere hypotheken.

De nadelen van het afsluiten van een annuïteitenhypotheek:

 • Als je een annuïteitenhypotheek hebt afgesloten dan los je tijdens de looptijd al af. Waardor je niet maximaal gebruik maakt van de hyoptheekrenteaftrek mogelijkheden.
 • Het aflossen bij deze hypotheek is in de eerste paar jaren een laag bedrag.
 • De annuïteitenhypotheek wordt steeds duurder qua netto bedrag omdat je netto maandlasten oplopen.

De voordelen lineaire hypotheek:

 • Bij de lineaire hypotheek los je alles sneller af. Op de helft heb je ook al de helft afgelost en scheelt dit een hoop zorgen, omdat je geen restschuld meer hebt bij het verkopen van je huis.
 • Als je de annuïteitenhypotheek met de lineaire hypotheek vergelijkt dan is de lineaire de goedkoopste van de twee. Dit komt omdat je minder rente hoeft te betalen bij een lineaire hypotheek.
 • De annuïteit is lastiger dan de lineaire hypotheek, dit komt omdat je alle informatie rond de lineaire hypotheek eerder zal begrijpen en ook deze hypotheek makkelijk kunt narekenen.
 • Bij de lineaire hypotheek dalen alle maandlasten constant, dus zowel het bruto als het netto bedrag.

De nadelen van de lineaire hypotheek:

 • Vergeleken met de annuïteit is de lineaire hypotheek in het begin erg hoog kwa maandlasten. Je betaal dus flinke bedragen in het begin van de hypotheek.
 • Omdat je hoge bedragen betaald in het begin van de periode tijdens het afsluiten van de lineaire hypotheek, dan zal in je deze beginface een lagere hypotheek ontvangen.

Na alle voordelen en nadelen van de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek hebben doorgenomen, is het verstandig om ook de overige hypotheken door te lezen. Op deze manier weet je welke hypotheken je allemaal kunt aansluiten en wat hiervan de voordelen en nadelen zijn. HypothekenGigant raadt het aan om alle voor en nadelen op papier te zetten en te overwegen wat voor je de beste optie is gezien je gehele financiële situatie.

TOP