
Je zou zeggen dat het de industriële woonstijl te verwijten is: de voorkeur voor zwarte elementen in je woonruimte. Bij grote woonboulevards zie je ook veel meubilair op zwarte poten en wandrekken en stoelen zijn net zo zwart. Zwart is in de ‘mode’ en eigenlijk was dat altijd al zo. Want zwart past namelijk bij alle andere kleuren. Het kleedt visueel de overige kleuren mooi af. Deurklink zwart zijn bijvoorbeeld van alle tijden. Zwart is dus niet eens zo gedurfd en was ook al in rococo-tijden aanwezig. De industriële woonstijl heeft er gewoon weer een nieuwe impuls aan gegeven.
Zwart is een toevoeging
Met zwart moet je wel oppassen in je woning. Maak je een wand zwart, dan ga je dat in je visuele beleving merken. Dat is vaak veel te veel van het goede. Dat lijkt op een misplaatst reuzen krijtbord in je kamer. Zwart mag er zijn, maar dan voor de detaillering. Neem nou de deurkruk. Deurklink zwart kan zich als echte sieraadjes aan je deuren nestelen. Of ingetogen als een uitspringend element op een zwarte deur. Of expressief, heel aanwezig op een licht houten deur. Zwart kun je toepassen bij alle zaken die open en dicht kunnen. De knopjes op laden, de deurklinken, het raambeslag, de scharnieren, enzovoort. Dan krijgt zwart een indicatieve functie. Zwart zegt dan: ik kan open en dicht.
Zwart accentueert de deurklink esthetisch
Van al het raam- en deurbeslag is de deurklink het meest opvallend. De scharnieren verstoppen zich vaak bijna geheel, als deuren dicht zijn. Sluitingen en loopsloten zitten in het binnenste van deuren en laden. Maar de klink steekt vrolijk en vrij iets van de deur af en toont zich vrijelijk, vaak in een huwelijk met het erachter geplaatste deurschild. Soms is dat een kleine rozet of een kort schild, maar ook een vrij lang schild wordt geregeld toegepast. Deurklink zwart en hun schilden vallen dan op, toch nemen ze op het gehele deuroppervlak een geringe plek in. Daarom blijven het detailleringen.
Deurklink zwart in klassieke stijl
Heb je een klassieke of historiserende woonstijl? Maak dan een keuze uit de klassieke modellen. Hier vallen matzwarte klinken onder, soms verrijkt met kostbaar ebbenhout; een houtsoort die zelf van nature ook tegen het zwarte aan zit. Ook het zwarte bakeliet uit de jaren dertig is tegenwoordig in. Het wordt nu nieuw gemaakt en wel in de vertrouwde retrostijl. Bakeliet was het eerste plastic dat op de markt kwam in de jaren twintig en wordt nu gewaardeerd om jaren dertig woningen mooi af te kleden. Bakeliet verhoudt zich goed met ronde rozetschilden.
Deurklink zwart in moderne stijl
Rond is hier gemeengoed, met klinken die veelal een knopvorm tonen. Of die wel rechtlijnig zijn maar dan met een ontzettend strakke vormgeving. De deurklink zwart in bauhaus stijl of minimalistische stijl zijn daar goede voorbeelden van. Moderne klinken zie je ook vaak zonder erachter geplaatste schilden. Vaak is er nog wel een dunne ring zichtbaar die één lijkt te zijn met de klink. Ook de schroefjes zijn bij deze deurklinken fraai weggewerkt.