Lineaire hypotheek

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de lineaire hypotheek. Er zijn verschillende hypotheken die we allemaal uitleggen op de website van de HypothekenGigant. Wij raden het daarom aan om elke hypotheek uitgebreid te bestuderen en de voordelen en nadelen op papier te zetten, op deze manier heb je een handig overzicht van elke hypotheek.

Bij een lineaire hypotheek los je gelijkmatig af. Wat je moet betalen is de rente en de aflossing. Elke maand los je een vast bedrag af, dit bedrag is het leningbedrag gedeeld door het aantal periodieke aflossingen. Hierdoor is aan het einde van de periode de hele hypotheek afgedaan. De lineaire hypotheek wordt ook wel gezien als een voordelige hypotheek, dit komt omdat je maandelijks aflost en elke periode het te moeten betalende bedrag afneemt. Als je het vergelijkt met de andere hypotheken dan betaal je bij de lineaire in het begin best een hoog bedrag, de maandlasten zijn hoog. Maar geleidelijk neemt het bedrag af dit wordt dus gezien als positief. Echter willen veel mensen in het begin lage maandlasten hebben waardoor er niet vaak wordt gekozen voor de lineaire hypotheek.

Als je een huis koopt dan zit je in het begin niet te wachten op hoge maandlasten, je wil een rustige start maken en bent nog niet gereed om hoge bedragen af te lossen. Wij krijgen vaak de vraag wat is een lineaire hypotheek, wat is er positief aan een lineaire hypotheek. Hierdoor hebben wij de voordelen en nadelen over de lineaire hypotheek hieronder voor je op een rij gezet.

De voordelen van een lineaire hypotheek:

  • In het begin van de periode zijn de maandlasten hoog maar naar verloop van tijd neemt het af en zal je dus steeds minder moeten betalen.
  • Vergeleken met de annuïteitenhypotheek betaal je veel minder hypotheekrente.
  • Je betaald je hypotheek volledig af, hierna zijn er geen extra kosten meer.

De nadelen van een lineaire hypotheek:

  • In het begin zijn de maandlasten erg hoog.
  • Hypotheekaftrek wordt verminderd.

Conclusie:

Je hebt minder risico's bij het aflossen en je kunt al snel minder woonlasten betalen, echter zijn de maandlasten in het begin hoog hierdoor moet je paraat staan voor deze kosten.

Lineaire hypotheek berekenen

Nu je alle informatie over de lineaire hypotheek hebt gekregen, je weet wat de voordelen en nadelen zijn, wil je de lineaire hypotheek berekenen. Dit kan je doen via de website van de HypothekenGigant. Wij hebben namelijk een onafhankelijke tool opgezet waarmee je de lineaire hypotheek kunt berekenen. Deze tool is opgesteld aan de hand van een aantal factoreren die van invloed zijn op de kosten van deze hypotheek.

Als je deze elementen hebt ingevuld dan klik je vervolgens op berekenen, hierna zul je een hypotheekadvies rapport krijgen en zie je de prijzen die je moet betalen bij een lineaire hypotheek. Het berekenen van de lineaire hypotheek is een goede stap in de richting van het afsluiten van een hypotheek. Via deze weg weet je precies wat je nodig hebt, wij raden het aan om de berekening op papier te zetten. De andere hypotheken kun je namelijk ook berekenen, zo kun je zien wat voor jou het volledigst is en het beste is gezien je financiële situatie.

Lineaire hypotheek of annuiteitenhypotheek

Een lineaire hypotheek of annuiteïtenhypotheek afsluiten, hierover hebben wij het ook gehad op de annuïteitenhypotheek pagina. Dit hebben wij toen bellicht vanuit een annuiteïtenhypotheek oogpunt, dit keer doen wij dit vanuit de lineaire hypotheek.

Het verschil tussen een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek zit hem in een aantal money-lineaire-hypotheekelementen. Veel mensen kiezen voor de annuïteitenhypotheek omdat deze hypotheek je zekerheid biedt. Je betaald een vast bruto bedrag elke maand, dit bedrag wordt ook wel de annuiteit genoemd. Mensen vinden het fijn om te weten wat ze moeten betalen, dit bedrag veranderd niet en staat vast dus je weet precies waar je aan toe bent aan het einde van de maand.

Het lijkt erop dat je netto meer kwijt bent bij het afsluiten van een annuïteitenhypotheek, omdat het netto bedrag elke maand anders is. Je betaald in het begin weinig aan aflossing en veel rente. Op het einde is dit omgekeerd. Bij een annuïteit betaal je in het begin veel rente dus betaald de belasting veel mee. Dit betekent dan ook dat een annuïteitenhypotheek in het begin goedkoop is maar eigenlijk steeds duurder wordt want je krijgt minder terug van de belastingdienst.

De lineaire hypotheek staat eigenlijk voor het voordeligst aflossen. Veel mensen sluiten deze hypotheek af omdat het eenvoudig is om te begrijpen er is niet veel informatie nodig. Dit komt omdat je zekerheid hebt, je betaald elke maand een vastgedeelte af. Na 30 jaar zal je hypotheek volledig zijn afgelost en heb je dus die 30 jaar elke maand een vast bedrag afbetaald. Ook het verschil tussen deze twee hypotheken is dat je bij de lineaire hypotheel sneller aflost dan bij de annuïteitenhypotheek. Je betaald dus minder rente. Echter betaal je in het begin veel aan maandlasten omdat je veel gaat aflossen.

TOP