Hypotheken

We praten allemaal over hypotheken, maar wat houdt het nu uiteindelijk in?

Een hypotheek is een lening om een huis te kopen, de meeste mensen hebben niet genoeg om meteen een huis contant af te tikken en kunnen hierdoor een hypotheek nemen. Als je een hypotheek neemt dan leen je een bedrag en wordt het huis van de bank. Bij een huis kopen komen een aantal belangrijke elementen aan bod waarmee je rekening moet houden. We hebben hierover een uitgebreid artikel gemaakt zodat jij niks mist.

crop-house-agent-giving-key_23-2147737932Hypotheek is afgeleid van het woord "hypothecaire" en bestaat uit 3 gebieden. Hierbij gaat het om de lening, aflossing en de verzekering. Om een huis te kopen sluit je een "lening" af, dit doe je bij de bank. Hiervoor betaal je rente aan de bank. De duur van de rente hangt af van het bedrag dat je hebt geleend van de bank. Je betaald dus rente net zo lang tot het bedrag volledig is terugbetaald. Heb je een goede betaalde baan dan zal dit uiteraard sneller gaan maar kan de hypotheek ook hoger liggen, dit komt omdat mensen met een goede baan vaak ook een groter huis nemen waardoor de lening hoger wordt. Het bedrag terugbetalen aan de bank kan op verschillende manieren, dit wordt ook wel de aflossing genoemd. Zo kun je kiezen om de lening meteen af te lossen of bij een nieuwe hypotheek moet je iedere maand een deel van het bedrag aflossen. Een algemene regel hiervoor is dat je het bedrag binnen 30 jaar terugbetaald.

Het 3de onderdeel is de verzekering. Als je een hypotheek neemt kun je twee soorten verzekeringen nemen, dit is de woonlastenverzekering en de levensverzekering. Het woord "levensverzerkering" zegt het eigenlijk al wel zelf, dit geeft namelijk een uitkering na overlijden. Als je arbeidsongeschikt wordt of werkloos dreigt te worden dan kun je door middel van een woonlastenverzekering af te sluiten een zekere risico voorkomen. Echter is deze verzekering niet verplicht en hangt het helemaal van jou af.

Hypotheken vergelijken

Als je een hypotheek afsluit dan raden we je het aan om eerst de hypotheken met elkaar te vergelijken. Hypotheken vergelijken kan door middel van onze handige tool op de hypothekengigant. Je kunt hierbij eenvoudig een selectie maken van waar je naar op zoek bent en komt hierdoor bij de juiste resultaten. We vergelijken voor jou het renteaanbod, en geven jou de scherpste prijzen, we houden rekening met de financiële situatie. Wij zijn onafhankelijk en hebben daardoor een ruim aanbod en kunnen alles met elkaar vergelijken om op deze manier de beste resultaten te garanderen voor jou als gebruiker!

Mocht je er zelf niet uitkomen dan kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een hypotheekadviseur die je kan helpen bij het vinden van de laagste hypotheken, de laagste rente en een huis dat voldoet aan al jouw wensen.

Soorten hypotheken

Er zijn verschillende soorten hypotheken. De regel sinds 2013 is dat je bij een nieuwe hypotheek direct moet beginnen met aflossen. Wij hebben voor je de belangerijkste hypotheekvormen op een rij gezet, en we houden het kort maar krachtig. Bij het hypotheek berekenen is het van belang dat je rekening houdt met verschillende zaken, je moet het totale financiële plaatje noteren zodat je geen elementen mist. Hieronder lees je over de verschillende soorten hypotheken, lees het rustig door want het zijn wellicht nieuwe woorden voor je, als je vragen hebt kun je altijd om advies vragen.

De spaarhypotheek

Het woord "spaar" zegt het al zelf, je spaart een totaal bedrag bij elkaar voor je hypotheek. Aan het einde van de periode ga je de hele hypotheek aflossen waardoor je van de hele hypotheek af bent. Als je het hypotheekbedrag spaart dan ontvang je hierover een zekere vergoeding.

De Levenhypotheek

Een ander woord voor de levenhypotheek is de kapitaalverzekering. Tijdens de looptijd van deze hypotheek wordt er tijdens de lening niet afgelost. Er word een vermogen opgebouwd die aan het einde van de periode (dus wanneer de hypotheek ten einde is) afgelost moet worden.

Bankspaarhypotheek

Ook deze hypotheek is een "sparende" hypotheek, je lost niet af maar spaart het totale bedrag dat op een geblokkeerde spaarrekening komt te staan. Hierover ontvang je rente en deze is dan gelijk aan je hypotheekrente. Op deze manier kun je dus aan het einde van de periode de hele schuld aflossen en heb je ook minder stress omdat je telkens op deze rekening alles kunt bekijken hoe het er voor staat. Als je alles hebt gespaart dan ben je in 1 keer van de hele hypotheek af en zal je rustig verder kunnen sparen.

De Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek wordt door veel mensen genomen omdat het een soort van "zekerheid/duidelijkheid" geeft omdat je hierbij een vast brutobedrag per maand betaald., maar het nettobedrag gaat omhoog. Dit bedrag veranderd nooit waardoor je een duidelijk inzicht hebt in je financiële situatie, hierdoor weet je precies welke lasten je hebt en welk bedrag je kunt sparen.

De lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek lening wordt gelijktijdig afgelost. De betalingen bestaan uit de rente en het aflossen. Het bedrag dat in het begin afgelost wordt is nog redelijk hoog maar zal naar verloop van tijd steeds lager worden aangezien de hoofdsom langzaam wordt afgelost. Er hoeft dan steeds minder rente betaald te worden over het nog openstaande saldo van de hoofdsom. Er is een vaste som om het aflossingsbedrag te berekenen. Je deelt het leningbedrag door de gehele looptijd en daar komt dan nog rente bij.

Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek bestaat uit een aantal onderwerken, namelijk de aflossingsvrije lening, beleggingsverzekering en de overlijdensrisicoverzekering. Via beleggingsfondsen wordt het kapitaal opgebouwd.

TOP