Starterslening

Wat is een starterslening is een vraag die we veel voorbij zien komen. Als je voor het eerst een huis gaat kopen dan kun je een aanvullende lening op je normale hypotheek nemen. Door middel van deze lening kun je financieel net de stap maken om je huis te kopen. Als je een starterslening wil aanvragen dan zijn er echter een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Enkele gemeenten bieden de starterslening voor je aan. Per gemeente zijn er verschillende voorwaardes opgesteld, bij elke gemeente is het dus anders. De gemeente bepaald voor jou het max bedrag dat je kunt lenen. Er zijn een aantal standaard regels waarmee je rekening moet houden als je een starterslening wil:

  • Het maximale bedrag dat je kunt gaan lenen ligt rond de 20 procent van de koopsom van de woning.
  • Per gemeente zijn er verschillende maximale bedragen het gemiddelde bedrag ligt rond de 30.000 euro.

Zoals hierboven is beschreven moet je aan een aantal kenmerken voldoen:

Zo moet je nog nooit eerder een huis hebben gekocht, een starterslening (het woord zegt het al) is alleen voor een startend iemand. Je gaat voor het eerst een huis kopen. Ook de rente van de hypotheek die je neemt moet een minimaal van 10 jaar zijn. Dit staat vast en veranderd niet. De notariskosten worden hoger aangezien een starterslening wordt gezien als een extra hypotheek (2de). Als je een starterslening afsluit dan betaal je hiervoor 750 euro aan afsluitkosten. Dit is per gemeente hetzelfde en verschilt niet, het maakt hierbij niet uit hoeveel je leent. Bij het afsluiten van een starterlening staat de rente vast voor 15 jaar en de looptijd is 30 jaar. Ook betaal je een borgtochtprovisie van 1% aan SVN.

Toch zijn er ook veel positieve elementen aan een starterslening. Je overbrugt het verschil tussen de prijs van je eerste woning en de hypotheek. Je eerste woning is haalbaar, in de eerste 3 jaar heb je geen maandlasten. We hebben hieronder de voordelen en nadelen van een starterslening voor je op een rij gezet.

Voordelen van een starterslening:

  • Je kunt een starterslening boetevrij aflossen.
  • Je betaald de eerste 3 jaar geen maandlasten, dus geen rente of aflossing.
  • Door een starterslening af te lossen kun je toch je eerste woning kopen, je kunt dus meer geld lenen om te kopen.

Nadelen van een starterslening:

  • Er zijn een aantal gemeenten die geen starterslening verstrijken.
  • Je kunt niet meer dan 30.000 euro lenen
  • Per jaar is er een budget beschikbaar voor elke starter, dit moet vanuit 1 budget gefinancieerd worden.
  • Je hebt bij de starterslening een erg hoge hypotheekrente vergeleken bij een normale hypotheek. Dit kunnen extra kosten zijn en kan oplopen tot een paar honderd euro aan het eind van het jaar dat je dan niet over hebt.

Een starterslening berekenen kan eenvoudg op de website van de HypothekenGigant. Je vult hierbij een aantal antwoorden in en drukt vervolgens op berekenen. Op deze manier kun je gemakkelijk je starterslening berekenen en weet je precies hoeveel geld je het gaat kosten.

Lening aanvragen

Een lening aanvragen kun je altijd doen wanneer je een huis gaat kopen. Maar let op geld lenen starterslelning-hypothekengigantkost echt geld! Je zou vroeg of laat het geld wat je hebt geleend terug moeten betalen + daarbij moet je rente betalen. Kortom als je echt wil lenen ga maak dan een overzichtelijk schema van je financiele situatie zodat jij niet zoals vele anderen in de schulden komt. Op onze website kun je veel informatie vinden over het aanvragen van een lening en wat je hiervoor allemaal nodig hebt. Geld lenen kan in het begin een oplossing zijn en hierdoor kun je je droomauto of iets anders kopen, maar later komen pas de lasten. Deze lasten heb je in het begin nog niet door maar later komt dit pas om de hoek kijken.

Wat kan ik lenen

Vaak zien we ook de vraag voorbaij komen, wat kan ik lenen?, hoeveel kan ik lenen?
Je kunt geld lenen bij bijvoorbeeld een bank, hoeveel je kan lenen is afhankelijk van een aantal factoren. Zo moet je rekening houden met hoeveel je per maand aan netto verdient. Hoeveel hypotheek je betaald, woon je met iemand samen?, hoeveel wordt er samen verdient?

Dit zijn allemaal belangrijke elementen om te berekenen hoeveel je kunt lenen. Gelukkig hebben wij hier ook een hypotheken bereken tool voor die je kan gebruiken. Deze tool stelt je een aantal vragen en aan de hand van die vragen rekent het exact uit hoeveel jij kan lenen. Voortaan hoef je dus niet meer zelf te berekenen maar kan je gewoon gratis vrijblijvend gebruik maken van onze tool. Let op, er zijn ook websites die tools aanbieden maar deze websites zijn niet onafhankelijk en vaak klopt die informatie niet!

Mocht je er niet helemaal uit komen, of heb je vragen waarmee je zit. Dan kun je altijd contact opnemen via het contactformulier. Ben je op zoek naar hypotheekadvies neem dan een kijkje op deze pagina voor de mgoelijkheden voor starters.

TOP