
Wanneer je gaat verbouwen dan kun je daar soms het bouwdepot voor gebruiken. Het is wel belangrijk dat je weet hoe dit in elkaar steekt. Wanneer je een huis koopt, dan zal je kosten maken voor het verbouwen naar jouw zin. Deze kosten kan je uit het bouwdepot financieren. Dit is extra geleend geld bovenop de hypotheek. Dit staat op een apart rekening. Je leert er hier meer over.
Dit kan je er wel en niet mee betalen
Je kan met het bouwdepot klussen en verbouwingen betalen die je woningwaarde verhogen. Denk aan aanbouwen of verbouwingen die blijvend zijn, ook na verkoop van je woning. Denk aan een uitbouw of dakkapel. Denk ook aan nieuwe deuren en kozijnen, vloeren vervangen, schilderen, een zonnescherm of zonnepanelen. Vaak heb je dan ook een bouwafval container op Paridoncontainers.nl erbij gehaald. De investeringen die je doet die je kan meenemen bij een verhuizing, mogen niet uit het bouwdepot worden betaald. Denk dan bijvoorbeeld aan nieuwe meubels, aan raambekleding en aan behang.
Hoogte van het bouwdepot
Wanneer je alle zaken tot en met een container huren erin meeneemt, dan kun je gemakkelijk bepalen hoe hoog je bouwdepot moet zijn. Dit vraag je aan bij de hypotheekverstrekker. Het is immers onderdeel van de hypotheek. De hoogte hangt af van de taxatiewaarde na de toekomstige verbouwing. Dit bedrag wordt bij je hypotheek opgeteld. De aflossing wordt dus ook onderdeel van je maandelijkse lasten. Na twee jaar mag je het depot niet meer aanspreken.
Hoe werkt het?
Een bouwdepot moet je aanvragen. Je maakt een lijst met je plannen en de kosten. Je moet namelijk direct het juiste bedrag aanvragen. De hypotheekverstrekker kan je vertellen of plannen bij een bouwdepot passen. Er zijn geen standaardvoorwaarden. Het kan per hypotheekverstrekker verschillen wat mag en wat niet mag. Wanneer je een rekening of bon hebt van een aannemer of een aankoop, dan heb je twee opties voor het bouwdepot. De ene optie is dat je de bon naar de hypotheekverstrekker stuurt. Die betaalt dan de aannemer of de groothandel waar je je aankopen hebt gedaan. Je kan ook eerst zelf de rekening betalen en daarna een declaratie doen. het bedrag wordt dan teruggestort op de rekening waarmee je de hypotheek betaalt. Vanwege de belastingvoordelen van het bouwdepot moeten alle bonnen en facturen goed bewaard worden. Zo kan de belastingdienst altijd alles nakijken wat je hebt gedaan.